Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) гласува за резолюция, в която

...
Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) гласува за резолюция, в която
Коментари Харесай

МААЕ изиска Москва да изтегли руските военни от АЕЦ Запорожие

Международната организация за нуклеарна сила  (МААЕ) гласоподава за резолюция, в която се изисква Москва да изтегли военните си и другия личен състав от АЕЦ " Запорожие " и да приключи всевъзможни действия в украински нуклеарни уреди.

В документа се показва и дълбока угриженост по отношение на натиска върху личния състав по поддръжката на украинската АЕЦ , както и от многократното спиране на външното електрозахранване вследствие на обстрела на прилежащата територия.

Резолюцията беше подкрепена от болшинството в Съвета, който включва представители на 35 страни. Русия и Китай се опълчиха . Седем страни - Индия, Пакистан, Саудитска Арабия, Виетнам, Южна Африка, Кения и Намибия - се въздържаха от гласоподаване.

Това е третата резолюция на МААЕ по отношение на нуклеарната сигурност в Украйна от началото на съветската инвазия през февруари тази година.

Коментирайки документа, съветската страна упрекна интернационалната организация, че политизира работата си , а самата резолюция назова " непрофесионално направена, надхвърляща мандата на Агенцията и съдържаща в действителност неточности ".

" На днешното съвещание на Съвета на гуверньорите на МААЕ беше призната резолюция по отношение на нуклеарната сигурност, сигурността и гаранциите в Украйна, която е непрофесионално направена, излиза отвън мандата на Агенцията и съдържа в действителност неточности . Това е следващата стъпка към политизиране на работата на МААЕ ", се споделя в изказване на съветската дипломатическа задача, оповестено в канала ѝ в Telegram.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР